Energielabel aanvragen 2021

Geschreven op
Deel dit bericht:

Het aanvragen en uitgeven van een energielabel voor je woning is per 1 januari 2021 veranderd. Voorheen voldeed het om via een website een energielabel aan te vragen. Daarbij vulde je diverse vragen in en werd na betaling een energielabel verstuurd via email. Dit energielabel was en is nog steeds verplicht als je je huis verkoopt als onderdeel van de overdracht. Heb je geen energielabel? Dan is de boete € 170. Je bent dan overigens nog steeds verplicht om een energielabel aan te vragen voor je woning.

Voor woningen geldt vanaf 1 juli 2021 moet het energielabel ook verplicht opgenomen worden in advertenties van je woning. Je makelaar zal je hierover ook inlichten.

Voor 2021 kostte een energielabel gemiddeld € 7,50. Vanaf 2021 is dit dus anders. Er bestaat op internet nogal wat onduidelijkheid over de kosten van het nieuwe energielabel. Zo noemt de ene website € 190 en een andere €490. Maar hoeveel kost het energielabel nu echt per 2021?

 • Er is een markt ontstaan van energieadviseurs. De kosten kunnen dus verschillen per aanbieder.
 • Je betaalt niet voor het label zelf maar voor de energieadviseur die je huis beoordeelt.
 • Wij hebben prijzen voorbij zien komen van € 245 maar ook van bijna € 500. Vraag daarom altijd een aantal offertes aan want de prijzen kunnen dus enorm verschillen.
 • Zeker gezien de drukte met woningverkopen kunnen de prijzen nu hoger liggen. De vraag is namelijk ook enorm hoog.
 • De kosten voor een energielabel voor een woonhuis zijn hoger dan voor een appartement.
 • De kosten zijn ook afhankelijk van het type woning. Bij een grotere woning betaal je meer dan een kleinere woning.

Energielabel recreatiewoning

Een energielabel is overigens niet altijd verplicht bij een recreatiewoning. Wanneer is het niet verplicht om een energielabel te hebben voor een recreatiewoning?

 • Alle vrijstaande recreatiewoningen die een oppervlakte hebben tot 50m2.
 • Ook als de recreatiewoning vooral wordt gebruikt voor verhuur geldt er geen verplicht energielabel. Dit is het geval als je de recreatiewoning meer dan 4 maanden per jaar verhuurt aan anderen.
 • Als je de recreatiewoning minder dan 4 maanden per jaar gebruikt en het energieverbruik minder dan 25% is tov permanent gebruik van de recreatiewoning. Dit is dus vooral het geval als je veel in het voorjaar en de zomer gebruik maakt van de recreatiewoning. Je energieverbruik is dan minder dan in de winter.

4 stappen voor aanvragen energielabel in 2021

 1. Selecteer een energieadviseur die je huis keurt.
 2. Het overzicht toont alle aanbieders van energieadviseurs. Op deze site vind je alle erkend deskundige die een energielabel voor je kunnen opstellen. Je kunt een aantal aanbieders uit je regio selecteren en met hen contact opnemen voor een offerte. Je zal een offerte ontvangen van de adviseurs die je hebt geselecteerd. Kies er een en maak een afspraak.
 3. Tijdens de afspraak zal de energieadviseur de woning inspecteren om een energielabel op te kunnen stellen. Hiervoor heb je tenminste onderstaande informatie nodig. Zorg dat je die bij de hand hebt.
  • Bouwtekeningen. Heb je geen bouwtekeningen meer of weet je niet waar ze zijn? Zorg dan dat je ander bewijs aan kunt leveren van energie verbeterende maatregelen die je hebt getroffen.
  • Bewijs (zoals facturen en rekeningen) van zaken die je hebt verbeterd. Bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe CV ketel, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen of douche-WTW.
 4. Je ontvangt een erkend energielabel dat je kunt gebruiken als onderdeel van de verkoop van je woning.

Het grote verschil ten opzichte van 2020 en daarvoor is dat het energielabel nu niet meer automatisch wordt gegenereerd op basis van vragen die je moest beantwoorden, maar dat er een energieadviseur naar jouw huis komt kijken. Het energielabel proces is daarmee niet alleen duurder, maar ook ingewikkelder geworden.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Je kunt gratis je energielabel opvragen als er een actief is. Een energielabel is namelijk na de aanvraag 10 jaar geldig. Dit geldt zowel voor de oude als de nieuwe variant. Als je het energielabel opvraagt, staat er altijd bij tot wanneer deze geldig is. Als deze nog geldig is, hoef je geen nieuwe aan te vragen en bespaar je de hoge kosten die daar nu voor gerekend worden.