Gratis huishoudboekje in Excel

Geschreven op

Op deze site hebben we het vaak over besparen op je uitgaven, bijvoorbeeld om versneld je hypotheek af te lossen. Inzicht in je inkomsten en uitgaven is daarbij heel belangrijk. Om je daarbij te helpen hebben we een uitgebreid, maar simpel te gebruiken huishoudboekje in Excel gemaakt. Je kunt deze hieronder gratis downloaden.

Dit is Huishoudboekje Excel versie 2021. Wij zullen ieder jaar een nieuwe versie online zetten zodat je niet zelf alles hoeft aan te passen.

Waarom een huishoudboekje?

Een huishoudboekje is belangrijk om je financiën inzichtelijk te maken. Als je weet wat je inkomsten zijn, maar belangrijker nog, wat je uitgaven zijn dan kun je jouw (spaar)doelen makkelijker bereiken. Een huishoudboekje kun je op verschillende manieren bijhouden. Met pen en papier, in een webbased huishoudboekje of gewoon een huishoudboekje Excel. Maar waarom zou je het gebruiken? Hieronder enkele concrete redenen.

 • Inzicht in je uitgaven waardoor je onnodige abonnementen op kunt zeggen. Uiteraard inzicht in je inkomsten, maar dit is vaak wel bij iedereen bekend.
 • Periodieke kleine uitgaven die uiteindelijk toch tot hoge maandelijkse uitgaven leiden. Vaak heb je hier geen zicht op, omdat je denkt dat iedere werkdag een broodje kopen van 4,50 Euro niet veel is. Op maandbasis is dat bijna 100 Euro per maand.
 • Vaste lasten kunnen vaak goedkoper. Schrijf ze op en vergelijk online of je abonnement goedkoper kan. Mobiele telefonie en energie lasten kunnen vaak veel goedkoper.
 • Je kunt per maand en ook per jaar kijken of je uitgaven stijgen. Zijn deze logisch te verklaren of ben je meer uit gaan geven aan boodschappen? Ook hier geldt weer: inzicht helpt om te besparen waar dat kan.

Hoe maak je een huishoudboekje

Een huishoudboekje kun je bijhouden op papier, maar eenvoudiger is het om bij te houden in Excel. Daar kun je het zo indelen dat het overzichtelijk blijft en je inzicht krijgt in je financiën. Ook kun je in Excel natuurlijk helemaal losgaan met formules of zelfs macro’s om berekeningen te doen. In ons huishoudboekje Excel, die je hieronder gratis kunt downloaden, hebben we dit al gedaan. Zo worden inkomsten en uitgaven automatisch verwerkt in het financieel maandoverzicht.

Wil je zelf een huishoudboekje maken, zorg dan voor een goede indeling in categorieën die handig zijn voor je eigen huishouden. De vaste lasten categorieën zijn vaak wel bekend (bijvoorbeeld huur of gas, water en licht), maar de variabele lasten niet. De categorieën waar je geld aan uitgeeft (vooral dus de variabele uitgaven) kun je makkelijk achterhalen door in je online bankieren omgeving een digitaal afschrift te downloaden in Excel. Ga iedere regel na en zet er een categorie bij waar de uitgaven bij horen. Gebruik hier steeds dezelfde naam zodat het overzichtelijk blijft. Gebruik bijvoorbeeld steeds ‘boodschappen’ of ‘sportabonnement’. Zo kom je snel achter de belangrijkste posten die je mee moet nemen.

Als je dit bepaald hebt, kun je beginnen met het maken van een huishoudboekje. Je kunt hier kiezen om voor iedere maand een apart werkblad te maken, maar persoonlijk is onze voorkeur om alles overzichtelijk op één werkblad te zetten. Zo staan in ons huishoudboekje in Excel alle maanden netjes in één werkblad.

Daarna start je met het toevoegen van de formules om de inkomsten en uitgaven bij elkaar op te tellen. Doordat je eerder al een overzicht hebt gemaakt van je inkomsten en uitgaven inclusief categorie waartoe ze behoren, kun je ze vrij makkelijk onder de juiste post in je huishoudboekje plaatsen. Dit overzicht komt in ieder geval altijd van pas. Zowel in je eigen gemaakte huishoudboekje als ook in ons huishoudboekje.

We vallen in herhaling, maar dit categoriseren van inkomsten en uitgaven via je digitale rekeningafschrift is de eerste stap in het creëren van een financieel overzicht. Dit geeft inzicht in je financiën dat je helpt om geld te besparen waar mogelijk. In andere woorden, zijn je uitgaven voor een bepaalde categorie namelijk structureel hoger dan dat je hebt gebudgetteerd, dan loont het de moeite te onderzoeken waar dit door komt.

Voordelen van een Huishoudboekje in Excel

Een huishoudboekje maken in Excel geeft je de vrijheid om snel aanpassingen te doen, maar ook om je data lang te bewaren en er vrij eenvoudig visualisaties van te maken. Hieronder de belangrijkste voordelen om een huishoudboekje in Excel te maken of om ons huishoudboekje te gebruiken.

 • Excel is uitgebreid maar toch ook makkelijk te gebruiken. Je hoeft niet meteen te kunnen programmeren om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Ook heeft vrijwel iedereen toegang tot Excel.
 • Om bovenstaande reden kun je ook vrij snel een huishoudboekje in Excel maken of een bestaande aanpassen. Wil je snel een nieuwe functie toevoegen, dan kost dat niet heel veel werk.
 • Excel is van nature overzichtelijk. Niet alleen voor de data die erin staat maar ook de functies die je hebt gebruikt om berekeningen te doen. Onnodige functionaliteit laat je zo buiten je huishoudboekje zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk is, de data. Ook in ons huishoudboekje hebben we alle inkomsten en uitgaven voor een heel jaar inzichtelijk gemaakt in een werkblad. Je hoeft dus niet te zoeken.
 • Met een druk op de knop kun je visualisaties maken van de data in Excel. Grafieken of tabellen geven nog meer overzicht en inzicht in je financiën. Visualisaties kun je ook eenvoudig toevoegen in ons huishoudboekje.

Ons huishoudboekje Excel

Je kunt natuurlijk zelf een huishoudboekje maken om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken, of je budget te beheren, maar we helpen je natuurlijk graag op weg! Hieronder vind je een link naar ons huishoudboekje Excel dat wij alvast voor je hebben ingedeeld zodat je meteen aan de slag kunt. Je kunt het uiteraard ook gebruiken als voorbeeld om het nog verder uit te bouwen waar nodig.

Wij zien vaak huishoudboekjes waarbij inkomsten en uitgaven per maand in aparte werkbladen worden verwerkt. Dat kan een bewuste keuze zijn, maar om inzicht te krijgen over de maanden heen werkt een dergelijk formaat niet. Door alles per jaar in te delen krijg je juist wel dat inzicht als je uitgaven in een bepaalde maand fors hoger liggen voor je boodschappen bijvoorbeeld.

Daarnaast maken wij in ons huishoudboekje Excel onderscheid tussen wat er gebudgetteerd is en wat je daadwerkelijk hebt uitgegeven. Je zoekt uiteindelijk naar posten waar je structureel veel meer uitgeeft dan dat je hebt gebudgetteerd. Hier ga je vervolgens uitzoeken wat de oorzaak is. Veel kleine verborgen uitgaven zijn hier vaak de oorzaak van. Hier kun je snel en eenvoudig geld besparen.

Hoe gebruik je ons huishoudboekje Excel

Zoals gezegd hebben we alvast een begin gemaakt voor je huishoudboekje Excel. We hebben een jaaroverzicht uitgewerkt. Zoals eerder aangegeven heeft dit onze voorkeur, omdat je daarmee een beter overzicht krijgt van je financiën. Voor iedere maand vind je een kolom “Budget” en kolom “Daadwerkelijk” terug. “Budget” is altijd groen gearceerd, “Daadwerkelijk” altijd blauw.

Bij “Budget” vul je jouw gebudgetteerde of verwachte inkomsten en uitgaven in (op basis van eerdere maanden bijvoorbeeld). De kolommen met daadwerkelijke inkomsten en uitgaven (kolommen “Daadwerkelijk”) worden automatisch gevuld als je jouw inkomsten en uitgaven invult in de “Inkomsten” & “Uitgaven” werkbladen. In deze werkbladen kun je ook de bijbehorende categorie selecteren. Het bedrag wordt dan automatisch bij de juiste maand en categorie geteld.

Daarnaast hebben we ook een werkblad gemaakt (‘vaste uitgaven’) waarin je maandelijks terugkerende uitgaven kunt opnemen. Als je daar voor je huur of hypotheek een regel opvoert, zal deze automatisch iedere maand geboekt worden. Hiermee hoef je maandelijks terugkerende uitgaven niet steeds opnieuw in te voeren in het Uitgaven werkblad.

We hebben ook alvast de meest voorkomende vaste en variabele lasten in de verschillende rijen gezet van het huishoudboekje Excel en daarnaast ook alvast een aantal voorbeeld bedragen ingevuld om je de werking te laten zien. Deze helpen je in ieder geval goed op weg. Heb je nog vragen of verbetervoorstellen? Laat het ons weten via mail of in de reacties hieronder!

2 gedachten over “Gratis huishoudboekje in Excel”

 1. Ik heb al vele jaren de Geldmanager van het NIBUD gebruikt, door een computer programma fout kan ik dat helaas niet meer gebruiken. Na veel zoeken en proberen ben ik bij jullie uitgekomen en heb het huishoudboekje in Excel gedownload. Bevalt prima. Toch een opmerking: wanneer je onder het tabblad “bron” in de inkomsten en uitgaven kolom een post wil toevoegen neemt hij het niet mee!!!! Soms wel soms niet. Ik heb (nog) niet kunnen uitvinden hoe dit komt. Misschien kunnen jullie mij hier mee helpen.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je feedback!
   Daar is een simpel trucje voor. Je moet geen categorieën toevoegen door ze onderaan kolom A en G toe te voegen, maar je moet een regel invoegen in kolom A of G (rechts klikken en kiezen voor “invoegen” en “cellen naar beneden verplaatsen”). In die nieuwe lege regel kun je vervolgens een categorie toevoegen en komt die ook terug in het inkomsten of uitgaven tabblad.

   Beantwoorden

Plaats een reactie