Gratis huishoudboekje in Excel

Geschreven op
Deel dit bericht:

Op deze site hebben we het vaak over besparen op je uitgaven, bijvoorbeeld om versnelt je hypotheek af te lossen. Inzicht in je inkomsten en uitgaven is daarbij heel belangrijk. Om je daarbij te helpen hebben we een uitgebreid, maar simpel te gebruiken huishoudboekje in Excel gemaakt. Je kunt deze hieronder gratis downloaden.

Dit is Huishoudboekje Excel versie 2024. Wij zullen ieder jaar een nieuwe versie online zetten zodat je niet zelf alles hoeft aan te passen.

Update 22-12-2023: De nieuwe versie van het Huishoudboekje voor 2024 is nu te downloaden. De volgende grote verbeteringen zijn doorgevoerd:

 • Je kunt nu in cel AC1 een startdag kiezen vanaf wanneer de maand moet gaan rekenen. Kies je bijvoorbeeld voor 10, dan is dag 10 van de maand het startpunt. Voor de maand januari zal die dan gaan rekenen van 10-1-2024 t/m 9-2-2024.
 • Er is een tabblad toegevoegd om vaste inkomsten op te nemen. Daarmee hoef je bijvoorbeeld vaste inkomsten zoals salaris nog maar 1x in te vullen. Deze worden vervolgens automatisch elke maand gevuld.

Waarom een huishoudboekje?

Een huishoudboekje is belangrijk om je financiën inzichtelijk te maken. Als je weet wat je inkomsten zijn, maar belangrijker nog, wat je uitgaven zijn dan kun je jouw (spaar)doelen makkelijker bereiken. Een huishoudboekje kun je op verschillende manieren bijhouden. Met pen en papier, in een webbased huishoudboekje of gewoon een huishoudboekje Excel. Maar waarom zou je het gebruiken? Hieronder enkele concrete redenen.

 • Inzicht in je uitgaven waardoor je onnodige abonnementen op kunt zeggen. Uiteraard inzicht in je inkomsten, maar dit is vaak wel bij iedereen bekend.
 • Periodieke kleine uitgaven die uiteindelijk toch tot hoge maandelijkse uitgaven leiden. Vaak heb je hier geen zicht op, omdat je denkt dat iedere werkdag een broodje kopen van 4,50 Euro niet veel is. Op maandbasis is dat bijna 100 Euro per maand.
 • Vaste lasten kunnen vaak goedkoper. Schrijf ze op en vergelijk online of je abonnement goedkoper kan. Mobiele telefonie en energie lasten kunnen vaak veel goedkoper.
 • Je kunt per maand en ook per jaar kijken of je uitgaven stijgen. Zijn deze logisch te verklaren of ben je meer uit gaan geven aan boodschappen? Ook hier geldt weer: inzicht helpt om te besparen waar dat kan.
Sponsored link: 123opzeggen – Gemakkelijk je abonnement opzeggen

Hoe maak je een huishoudboekje

Een huishoudboekje kun je bijhouden op papier, maar eenvoudiger is het om bij te houden in Excel. Daar kun je het zo indelen dat het overzichtelijk blijft en je inzicht krijgt in je financiën. Ook kun je in Excel natuurlijk helemaal losgaan met formules of zelfs macro’s om berekeningen te doen. In ons huishoudboekje Excel, die je hieronder gratis kunt downloaden, hebben we dit al gedaan. Zo worden inkomsten en uitgaven automatisch verwerkt in het financieel maandoverzicht.

Wil je zelf een huishoudboekje maken, zorg dan voor een goede indeling in categorieën die handig zijn voor je eigen huishouden. De vaste lasten categorieën zijn vaak wel bekend (bijvoorbeeld huur of gas, water en licht), maar de variabele lasten niet. De categorieën waar je geld aan uitgeeft (vooral dus de variabele uitgaven) kun je makkelijk achterhalen door in je online bankieren omgeving een digitaal afschrift te downloaden in Excel. Ga iedere regel na en zet er een categorie bij waar de uitgaven bij horen. Gebruik hier steeds dezelfde naam zodat het overzichtelijk blijft. Gebruik bijvoorbeeld steeds ‘boodschappen’ of ‘sportabonnement’. Zo kom je snel achter de belangrijkste posten die je mee moet nemen.

Als je dit bepaald hebt, kun je beginnen met het maken van een huishoudboekje. Je kunt hier kiezen om voor iedere maand een apart werkblad te maken, maar persoonlijk is onze voorkeur om alles overzichtelijk op één werkblad te zetten. Zo staan in ons huishoudboekje in Excel alle maanden netjes in één werkblad.

Daarna start je met het toevoegen van de formules om de inkomsten en uitgaven bij elkaar op te tellen. Doordat je eerder al een overzicht hebt gemaakt van je inkomsten en uitgaven inclusief categorie waartoe ze behoren, kun je ze vrij makkelijk onder de juiste post in je huishoudboekje plaatsen. Dit overzicht komt in ieder geval altijd van pas. Zowel in je eigen gemaakte huishoudboekje als ook in ons huishoudboekje.

We vallen in herhaling, maar dit categoriseren van inkomsten en uitgaven via je digitale rekeningafschrift is de eerste stap in het creëren van een financieel overzicht. Dit geeft inzicht in je financiën dat je helpt om geld te besparen waar mogelijk. In andere woorden, zijn je uitgaven voor een bepaalde categorie namelijk structureel hoger dan dat je hebt gebudgetteerd, dan loont het de moeite te onderzoeken waar dit door komt.

Voordelen van een Huishoudboekje in Excel

Een huishoudboekje maken in Excel geeft je de vrijheid om snel aanpassingen te doen, maar ook om je data lang te bewaren en er vrij eenvoudig visualisaties van te maken. Hieronder de belangrijkste voordelen om een huishoudboekje in Excel te maken of om ons huishoudboekje te gebruiken.

 • Excel is uitgebreid maar toch ook makkelijk te gebruiken. Je hoeft niet meteen te kunnen programmeren om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Ook heeft vrijwel iedereen toegang tot Excel.
 • Om bovenstaande reden kun je ook vrij snel een huishoudboekje in Excel maken of een bestaande aanpassen. Wil je snel een nieuwe functie toevoegen, dan kost dat niet heel veel werk.
 • Excel is van nature overzichtelijk. Niet alleen voor de data die erin staat maar ook de functies die je hebt gebruikt om berekeningen te doen. Onnodige functionaliteit laat je zo buiten je huishoudboekje zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk is, de data. Ook in ons huishoudboekje hebben we alle inkomsten en uitgaven voor een heel jaar inzichtelijk gemaakt in een werkblad. Je hoeft dus niet te zoeken.
 • Met een druk op de knop kun je visualisaties maken van de data in Excel. Grafieken of tabellen geven nog meer overzicht en inzicht in je financiën. Visualisaties kun je ook eenvoudig toevoegen in ons huishoudboekje.

Ons huishoudboekje Excel

Je kunt natuurlijk zelf een huishoudboekje maken om je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken, of je budget te beheren, maar we helpen je natuurlijk graag op weg! Hieronder vind je een link naar ons huishoudboekje Excel dat wij alvast voor je hebben ingedeeld zodat je meteen aan de slag kunt. Je kunt het uiteraard ook gebruiken als voorbeeld om het nog verder uit te bouwen waar nodig.

Wij zien vaak huishoudboekjes waarbij inkomsten en uitgaven per maand in aparte werkbladen worden verwerkt. Dat kan een bewuste keuze zijn, maar om inzicht te krijgen over de maanden heen werkt een dergelijk formaat niet. Door alles per jaar in te delen krijg je juist wel dat inzicht als je uitgaven in een bepaalde maand fors hoger liggen voor je boodschappen bijvoorbeeld.

Daarnaast maken wij in ons huishoudboekje Excel onderscheid tussen wat er gebudgetteerd is en wat je daadwerkelijk hebt uitgegeven. Je zoekt uiteindelijk naar posten waar je structureel veel meer uitgeeft dan dat je hebt gebudgetteerd. Hier ga je vervolgens uitzoeken wat de oorzaak is. Veel kleine verborgen uitgaven zijn hier vaak de oorzaak van. Hier kun je snel en eenvoudig geld besparen.

Archief

Hieronder hebben we ook onze historische huishoudboekjes Excel opgenomen. Er waren namelijk verzoeken om deze ook beschikbaar te stellen om historische gegevens op te kunnen slaan.

Huishoudboekje Excel 2023

Huishoudboekje Excel 2022

Huishoudboekje Excel 2021

Hoe gebruik je ons huishoudboekje Excel

Zoals gezegd hebben we alvast een begin gemaakt voor je huishoudboekje Excel. We hebben een jaaroverzicht uitgewerkt. Zoals eerder aangegeven heeft dit onze voorkeur, omdat je daarmee een beter overzicht krijgt van je financiën. Voor iedere maand vind je een kolom “Budget” en kolom “Daadwerkelijk” terug. “Budget” is altijd groen gearceerd, “Daadwerkelijk” altijd blauw.

Bij “Budget” vul je jouw gebudgetteerde of verwachte inkomsten en uitgaven in (op basis van eerdere maanden bijvoorbeeld). De kolommen met daadwerkelijke inkomsten en uitgaven (kolommen “Daadwerkelijk”) worden automatisch gevuld als je jouw inkomsten en uitgaven invult in de “Inkomsten” & “Uitgaven” werkbladen. In deze werkbladen kun je ook de bijbehorende categorie selecteren. Het bedrag wordt dan automatisch bij de juiste maand en categorie geteld.

Daarnaast hebben we ook een werkblad gemaakt (‘vaste uitgaven’) waarin je maandelijks terugkerende uitgaven kunt opnemen. Als je daar voor je huur of hypotheek een regel opvoert, zal deze automatisch iedere maand geboekt worden. Hiermee hoef je maandelijks terugkerende uitgaven niet steeds opnieuw in te voeren in het Uitgaven werkblad.

We hebben ook alvast de meest voorkomende vaste en variabele lasten in de verschillende rijen gezet van het huishoudboekje Excel en daarnaast ook alvast een aantal voorbeeld bedragen ingevuld om je de werking te laten zien. Deze helpen je in ieder geval goed op weg. Heb je nog vragen of verbetervoorstellen? Laat het ons weten via mail of in de reacties hieronder!

Hoe voeg je nieuwe categorieën toe in ons Huishoudboekje Excel?

Wil je naast de bestaande categorieën in ons Excel huishoudboekje nieuwe toevoegen of aanpassen, volg dan onderstaande stappen.

 1. Verander de categorie in tabblad “Bron” of voeg een nieuwe regel toe met de nieuwe categorie.
 2. Neem een nieuwe regel op in tabblad “Inkomsten/Uitgaven 2024” voor de aangepaste/nieuwe categorie. De toegevoegde categorie zal automatisch beschikbaar zijn in de lijst van inkomsten/uitgaven.
 3. Verander de naam van de categorie in tabblad “2024”. Heb je een nieuwe categorie toegevoegd? Volg dan nog onderstaande stappen?
 4. In het Overzicht “2024” moet je ook een regel invoegen in de hoofdcategorie waar je het terug wil laten komen. Bijvoorbeeld onder “variabele lasten”.
 5. Vervolgens vul je bij de nieuwe regel in kolom A de naam in van de categorie die je hebt toegevoegd in bron.
 6. In de laatste stap selecteer je de nieuwe regel van kolom B t/m kolom AA (in tabblad “2024”) en druk je op “CTRL + D”. Daarmee kopieer je alle formules automatisch mee naar de nieuwe regel.

50 gedachten over “Gratis huishoudboekje in Excel”

 1. Ik heb al vele jaren de Geldmanager van het NIBUD gebruikt, door een computer programma fout kan ik dat helaas niet meer gebruiken. Na veel zoeken en proberen ben ik bij jullie uitgekomen en heb het huishoudboekje in Excel gedownload. Bevalt prima. Toch een opmerking: wanneer je onder het tabblad “bron” in de inkomsten en uitgaven kolom een post wil toevoegen neemt hij het niet mee!!!! Soms wel soms niet. Ik heb (nog) niet kunnen uitvinden hoe dit komt. Misschien kunnen jullie mij hier mee helpen.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je feedback!
   Daar is een simpel trucje voor. Je moet geen categorieën toevoegen door ze onderaan kolom A en G toe te voegen, maar je moet een regel invoegen in kolom A of G (rechts klikken en kiezen voor “invoegen” en “cellen naar beneden verplaatsen”). In die nieuwe lege regel kun je vervolgens een categorie toevoegen en komt die ook terug in het inkomsten of uitgaven tabblad.

   Beantwoorden
 2. Beste Admin,

  Ik wil graag de categorieen in de eerste pagina veranderen. Het is gelukt om de categorieen bij de bron te veranderen en dit word dan ook zichtbaar in de inkomsten en uitgaven pagina’s.
  Als ik dan kijk naar de tabblad ‘overzicht van 2022’, zijn daar de categorieen niet veranderd en zie ik ook niet hoe ik dit kan veranderen. Als ik handmatig de woorden verander, linkt hij niet met de automatische tabbladen..

  Ik hoop dat u mij op weg kan helpen!
  Met vriendelijke groet,
  Joy

  Beantwoorden
  • Hallo Joy,

   Je moet dan de volgende stappen uitvoeren: 1) verander de categorie in tabblad “Bron”. 2) Neem een nieuwe regel op in tabblad “Inkomsten/Uitgaven 2022” voor de aangepaste/nieuwe categorie. 3) Verander de naam van de categorie in tabblad “2022”. 4) Zorg dat macros aan staan.

   De nieuwe categorie wordt dan meegenomen in de automatische berekening. Mocht het nog niet helemaal lukken, dan laat het ons weten.

   Beantwoorden
   • Hoi, ik heb hetzelfde probleem en met de tips die je gaf lukt het me niet, ik denk dat ik iets niet goed doe. Ik heb bij bron een regel ingevoegd bijv belastingen. Bij de vaste lasten die ook toegevoegd. In het tabblad “2022” komt die niet tevoorschijn.
    Kun je het misschien iets verduidelijken voor mij? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Hi Marit,

     Heb je al geprobeerd om de regel in de bron in te voegen ipv toe te voegen aan het einde van de lijst? Dus: selecteer bijvoorbeeld cel A19 om een uitgave categorie toe te voegen, rechts klikken, dan kiezen voor invoegen en regels naar beneden verplaatsen. Daar voeg je jouw nieuwe categorie toe. Daarna zal de categorie terug komen in de 2022 lijst.

     Beantwoorden
   • Hoi Admin,

    Allereerst heel fijn deze pagina en excelbestand. Ik heb alleen nog een vraag over: hoe neem je een nieuwe regel op in tabblad ‘inkomsten/uitgaven 2022’ ? Ik heb bij tabblad Bron een regel ingevoegd (ertussen) maar hoe zorg ik nu dat die ook in het keuzemenu komt in andere tabbladen? Helaas kan ik nergens een instructie hiervoor vinden, dus hopelijk kunnen jullie helpen 🙂

    Beantwoorden
 3. Hi,

  Ik heb hem net gedownload en het ziet er goed uit! Ik vroeg me af of ik ook de versie van 2021 nog kan downloaden zodat ik beter inzicht krijg in alle uitgaven over een langere periode. Ik wil dan een overzicht vanuit mijn bankomgeving exporteren.

  Beantwoorden
  • We hebben nu ook het huishoudboekje van vorig jaar (2021) beschikbaar gesteld in het artikel. Deze vind je onder “Archief”.

   Beantwoorden
 4. hallo,

  Wanneer ik een categorie bij bron toevoeg, dmv regel in te voegen, komt hij wel vaste uitgaven of inkomsten, maar niet bij het overzicht 2022.
  Wanneer ik een categorie wijzig bij het brontabblad lukt het wel, maar ik zou graag kunnen toevoegen.
  De eerder vermelde suggestie om de excel bij te werken adhv ctrl F5 doet niets.

  kan u mij stap voor stap uitleggen hoe ik dit kan aanpakken?
  hartelijk dank

  Beantwoorden
  • Hi,

   Hieronder het stappenplan voor het ook toevoegen in Overzicht 2022:
   1. In het “Overzicht 2022” moet je ook een regel invoegen in de hoofdcategorie waar je het terug wil laten komen. Bijvoorbeeld onder “variabele lasten”.
   2. Vervolgens vul je bij de nieuwe regel in kolom A de naam in van de categorie die je hebt toegevoegd in bron.
   3. In de laatste stap selecteer je de nieuwe regel van kolom B t/m kolom AA (in “Overzicht 2022”) en druk je op “CTRL + D”. Daarmee kopieer je alle formules automatisch mee naar de nieuwe regel.

   Een volledige uitleg staat nu ook in het artikel beschreven.

   Beantwoorden
 5. Hallo,

  Ik probeer de link naar huishoudboekje te openen, Het bestand wordt wel gedownload, maar vervolgens kan ik het niet openen. Het (blanco) schermtpje open enkele tellen en sluit automatisch weer af.Het is opgeslagen met het Internet explorer logo en de extensie .xlsm. Weet iemand hoe ik dit alsnog kan openen op mijn Windows !0 PC?

  Alvast dank. Antwoord het liefst in mijn Email. [email protected]

  Beantwoorden
 6. Hoi, erg fijn om te hebben/gebruiken uw huishoudboekje, vriendelijk bedankt voor het beschikbaar stellen ervan. Ik heb wel een vraag t.a.v. de structuur in de werkmap. Ik ben nogal ‘OCD’ en daarnaast ‘erg’ ervaren in het werken met Excel. En nu wil ik de structuur van het hoofd-werkblad graag een beetje naar eigen inzicht aanpassen (kolommen invoegen, formules wat aanpassen, evenals de opmaak doortrekken) . Ik was hier al mee bezig, totdat na een paar uur de werkmap/-blad ineens volstrekt onverwacht terugsprong naar de oorspronkelijke structuur, en ik al mijn aanpassingen kwijt was. I.e.i. dacht ik zelf per ongeluk een (ingestelde) toetscombinatie te hebben ingedrukt, maar ik kon het hoe dan ook niet ongedaan maken (het terug springen). Ik heb het daarna opnieuw allemaal aangepast. Maar ook daarna sprong de structuur ineens terug naar de uitgangssituatie. Ik veronderstel dat de structuur beveiligd is met een wachtwoord. Is er een manier om dit op te lossen? Ik zou dat erg op prijs kunnen stellen, want de werkmap ziet er prima uit, en ik zou er graag gebruik van (blijven) maken.

  Beantwoorden
  • Goede vraag. Geen idee waar dat precies fout gaat, want er is geen wachtwoord ingesteld op de Excel. Heb je al eens geprobeerd eerst het bestand opnieuw op te slaan voordat je start met het bewerken ervan?

   Beantwoorden
   • Hoi,

    Allereerst de beste wensen met 2023 🙂
    Ik had eerder al geantwoord, maar antwoord is weggevallen zie ik nu.
    Ik had geschreven: bedankt voor de suggestie, maar dat heb ik inderdaad (opslaan en daarna bewerken vanuit opgeslagen versie), en het maakt helaas geen verschil.
    Is het essentieel dat de macro’s aan staan? Want die had ik uitgezet omdat ik dacht dat die juist het probleem veroorzaakte bij mij?
    Ik ben nogal aan het stoeien geweest met de werkmap maar hij blijft maar terugspringen naar een eerdere toestand, maar dit is dan wel met de macro’s Uit. Kan dit de oorzaak zijn?

    Mvg,
    Arnoud

    Beantwoorden
    • De beste wensen voor 2023!

     Dat zou de oorzaak kunnen zijn. Ik heb enkele aanpassingen gedaan in het Huishoudboekje zodat je geen macro’s meer nodig hebt. Hieronder kun je de versie zonder macro’s downloaden. Hopelijk verhelpt dit jouw probleem.

     Huishoudboekje Excel

     Beantwoorden
 7. Beste beter met geld,

  Ik probeer de spreadsheet te downloaden, maar krijg alleen een online versie. Is er een mogelijkheid dat ik het bestand lokaal kan opslaan en zo mijn eigen spreadsheet programma kan gebruiken?

  Alvast bedankt!

  Tim

  Beantwoorden
 8. Dank voor het beschikbaar stellen van het bestand. Erg handig. Ik heb wel zelf een en ander aangepast. Ik ga niet uit van hele maanden, maar uit van de periode dat je inkomen ontvangt. Vergt wel wat aanpassing, maar dat is het wel waard. Ik vind het handiger als je bijvoorbeeld de 23e van de maand salaris ontvangt, dat je dan uitgaat van die 23e t/m de 22e de volgende maand. En dat je over die periode je inkomsten en uitgaven bij houdt, dan is het ook makkelijker te volgend, dan wanneer je uitgaat van een volledige maand.

  Beantwoorden
 9. Hallo Admin,

  Ik heb nog een vraag, na geweldig gebruik te hebben gemaakt afgelopen jaar van jullie huishoudboekje, zet ik deze dit jaar weer in.

  Mijn maand begint eigenlijk op de 20ste van elke maand, en wil het liefste ook vanaf dan pas gaan rekenen, helaas is bij het formule aanpassen naar de 20ste in de bovenste rij van de maand, dat het bepaalde uitgavens niet pakt, zoals nadat de 1ste weer begint, pakt die formule lijn het niet meer op, is dit instelbaar dat die het wel oppakt?

  Beantwoorden
  • Dat is helaas wat lastig zonder flinke aanpassingen in het huishoudboekje. Ik zal proberen een versie te maken waarin dit wel kan. Op dit moment werkt het hele schema op basis van begin t/m einde van de maand.

   Beantwoorden
 10. Kan de startdatum van de maand ook aangepast worden? Mijn financiele maand start namelijk op de 25e.

  Verder fijn overzicht zoals het er nu naar uit ziet, ik ben benieuwd hoe ik het vind werken.

  Beantwoorden
 11. superhandig het huishoudboekje. dankjewel daarvoor! ik ben nog heel zoekend erin maar nu zag ik dat hij bij het nieuwe versie, bij kopje inkomsten het totaal niet optelt. Er blijven bij mij alleen maar – staan.
  Doe ik iets fout? verder vult hij alles wel in.

  Beantwoorden
 12. Beste,

  Ik gebruik de huishoudboekjes al een aantal jaar met veel gemak en plezier. Bij de 2024 versie pakt hij echter geen van de ingevulde uitgaven en inkomsten in het 2024 overzichtsblad. Alleen de vaste uitgaven en vaste inkomsten zie ik terug in het 2024 blad. Ik lees hierboven niet over dit probleem, dus ik vraag mij af waar het misgaat.

  Beantwoorden
   • Helaas doet hij het nog steeds niet. De eerste keer dat ik het downloadde had ik ook de laatste versie van het huishoudboekje. Ik heb hem nogmaals gedownload en om te testen heb ik wat categorieën aangepast van de uitgave items die al in de downloadversie staan, maar deze komen niet in het overzichtsblad te staan.

    Beantwoorden
 13. Hoi,

  Een vraagje, als ik bij inkomsten 2024 mijn bedragen heb ingevuld krijg ik niet de juiste opgetelde bedragen bij het overzicht 2024. Het totaal in 2024 staat wel goed.

  met vriendelijke groet

  Beantwoorden
   • Eigenlijk precies als hoe jvdberg het uitlegd in zijn vraag.
    Ik heb hem nog eens gedownload, maar als ik dan bij inkomsten 2024 3 bedragen plaats, worden er naar 2 bedragen opgeteld in het overzicht 2024.

    Beantwoorden
    • Ik heb het nog eens getest en hier werkt het. Hou je rekening met de startdatum in veld AC-1 in het overzicht tabblad? Als je bijvoorbeeld 3 inkomsten invult in tabblad inkomsten 2024 met datum 16-4-2024 en de startdag is 21 (in veld AC-1), dan tellen de inkomsten nog mee voor maand maart ipv april.

     Beantwoorden

Plaats een reactie