Hoeveel gas kost douchen?

Geschreven op
Deel dit bericht:

Vanwege de enorm gestegen gasprijzen zijn veel mensen op zoek naar bespaartips voor gas. Er zijn meerdere energie bespaartips, maar een van de belangrijkste vragen is toch hoeveel gas je kunt besparen door korter te douchen.

Regelmatig komen op tv reclames voorbij over korter douchen (5min). Korter douchen bespaart niet alleen water, maar uiteraard ook gas. Echter, hoeveel kuub gas kun je daarmee eigenlijk per dag en vervolgens per jaar besparen?

Hieronder hebben we een simpel overzicht opgesteld over hoeveel gas er wordt verbruikt bij een gemiddelde douchebeurt en hoeveel je kunt besparen.

Gasverbruik douchen

Douchen kost gas en de hoeveelheid gas die verbruikt wordt bij het douchen is afhankelijk van het type cv-ketel. Zo zijn nieuwere cv-ketels (max 10 jaar oud) zuiniger met gas dan oudere cv-ketels. In dit voorbeeld gaan we uit van een nieuwe cv-ketel en pak ik er meteen wat eigen verbruiksgegevens bij.

We hebben in ons huishouden de proef op de som genomen. Onze cv-ketel is 5 jaar oud en daarmee nog vrij modern en zuinig in gasverbruik. Voor je eigen situatie moet je dus wel rekening houden met de specifieke eigenschappen van jouw cv-ketel. Over het algemeen zal onderstaand gasverbruik voor douchen vrij goed overeen komen met de gemiddeld cv-ketel van andere huishoudens.

Wat hebben we gedaan: Ongeveer 8 minuten douchen zoals we voorheen vaak deden hebben we voor een dag aangepast naar een stuk korter douchen (4 minuten) om te kunnen beoordelen welk effect dat had op het gasverbruik. In deze 4 minuten zit dan ook de opwarmtijd in van het water. Het is dus vrij kort douchen, maar ruim voldoende om je goed te wassen. Kortom, hoeveel gas kost douchen nu werkelijk?

Het verschil in gasgebruik is best wel groot te noemen. Uiteraard is dit een grove schatting, omdat de app van de cv-ketel niet 100% nauwkeurig het gasverbruik aangeeft. Het geeft echter wel een beeld in hoeveel gas je gebruikt om te douchen.

Voor 8 minuten douchen kost dat ons rond de 0.3m3 gas.

Voor 4 minuten douchen kost dat ons rond de 0.15m3 gas.

De conclusie is simpel. Korter douchen bespaart in ons geval 0.15m3 per persoon.

Op jaarbasis is dat (bij 6x per week douchen) een besparing van 46,8m3 gas per persoon. Bij een gezin van 4 personen betekent dat dus al snel een besparing van 187,2m3 gas. Met de huidige gasprijs van rond de 4 Euro (stand september 2022), levert dat een besparing op van bijna 748 Euro per jaar.

Reken je dit om naar 10 minuten douchen per dag (wat ook niet geheel ongebruikelijk is), dan kost dat ongeveer 0.4m3 gas.

De besparing in waterverbruik hebben hier dan nog niet in meegenomen, maar zal verhoudingsgewijs een stuk lager liggen dan de besparing op gas.

Hoe kun je zelf zien hoeveel gas douchen kost?

Als je een moderne thermostaat gebruikt, kun je heel makkelijk in de app van de thermostaat controleren hoeveel gas je hebt verbruikt. Bij de Remeha slimme thermostaat (eTwist) kun je bijvoorbeeld zien hoeveel gas je verbruikt voor douchen en het verwarmen van je huis. Dit is mogelijk bij vrijwel alle slimme thermostaten.

Hierdoor kun je heel makkelijk controleren hoeveel je gasverbruik is gedaald door aanpassingen die je hebt toegepast in je huishouden, bijvoorbeeld korter douchen of de thermostaat een graadje lager. Een slimme thermostaat loont dus!

Hoe kun je gas besparen tijdens het douchen?

Vaak wordt nog wel eens geadviseerd om de watertemperatuur aan te passen van 65 graden naar bijvoorbeeld 55 graden. Standaard staat iedere cv-ketel ingesteld op 65 graden voor warm water. Dit heeft echter een reden!

De legionellabacterie krijgt de kans om te ontwikkelen bij een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Raak je besmet met de legionellabacterie dan kun je daar ernstig ziek van worden. Dit wil je dus voorkomen in jouw kraanwater.

Om dit te voorkomen is het aan te raden de standaard temperatuur van het kraanwater op 65 graden te laten staan. Verlagen naar 60 graden zou kunnen, maar zal niet heel veel gas besparen.

Wat je wel nog kunt doen om extra gas te besparen tijdens het douchen:

  • Gebruik een douche-wtw. Deze warmt het aangevoerde koude water met het warme afgevoerde water. Dit bespaart gas. Een douche-wtw kost rond de 750 Euro en bespaart ongeveer 100m3 gas. Met de huidige gasprijzen zou je een douche-wtw binnen 4 jaar terug kunnen verdienen. Het vergt wel een installatie in je badkamer, dus is enkel een logische stap als je jouw badkamer wil vernieuwen.
  • Een zonneboiler kan gebruikt worden om gas te besparen. Daarmee wordt warm water uit de zonneboiler gebruikt en hoeft er minder verwarmd te worden door je cv-ketel.
  • Daarnaast kun je ook kouder douchen of de laatste minuut van het douchen onder koud water gaan staan. Kouder douchen, door de thermostaatkraan kouder in te stellen, bespaart gas omdat je minder warm water nodig hebt. Mensen die koud douchen hebben een lager ziekteverzuim en als extra voordeel bespaart het ook nog eens gas.
  • Gebruik een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je waterverbruik tijdens het douchen inclusief warm water. Dit laatste bespaart vervolgens weer gas.

14 gedachten over “Hoeveel gas kost douchen?”

  1. Hallo, overal op internet, zo ook hier, lees ik dat je gas kunt besparen door korter te douchen. Maar gebruik je ook minder gas als je kouder water te gebruiken door de thermostaatkraan lager te zetten (terwijl je de temperatuur van de cv-ketel niet verlaagt)? Of ga je dan alleen maar meer koud water bijmengen en dus meer water gebruiken en niet minder gas?
    Ik ben benieuwd!

    Beantwoorden
    • Goede vraag. Als je het water kouder zet via je thermostaatkraan, meng je enkel meer koud water met het warme water. De temperatuur van de CV ketel voor warm water blijft hetzelfde. Overigens is het onverstandig de temperatuur van het warme water in de CV ketel te verlagen vanwege risico op legionella besmetting.

      Beantwoorden
    • Jazeker dat je dan minder gas gebruikt.

      Hoe kouder je de thermostaatkraan zet hoe minder snel de ketel heet water hoeft aan te leveren.

      Het is gewoon heel simpel, wil je gas besparen:
      Korter douchen, tijd is energie natuurlijk.
      kouder douchen, hoeft de ketel minder water op te warmen.
      kleinere waterstraal, ook hier weer kan de ketel een tandje lager draaien.

      Maar focus niet teveel op douchen. Geniet er ook van. Wat je kunt besparen is namelijk zeer beperkt.
      Kijk liever naar verwarming. Daar is de echte winst te halen.

      Beantwoorden
      • Eens met de verwarming. Daar valt de meeste winst mee te halen. Echter, door de thermostaatkraan lager te zetten, zal de watertemperatuur niet lager worden. Deze zal (afhankelijk hoe de CV ketel is ingesteld) op 60/65 graden blijven. Je verbruikt uiteindelijk wel minder warm water en dus gas als je kouder doucht.

        Beantwoorden
        • Volgens mij werkt een thermostatische douchkraan door een waterhoeveelheid en mengtemperatuur in te stellen. Als je de hoeveelheid aanpast dan zal je dus zowel meer koud als ook warm water gebruiken. Als je dus kouder doucht zal je mi bij dezelfde waterhoeveelheid meer koudwater en minder warmwater gebruiken. Ook al blijft de werktemperatuur van de CV ongewijzigd zal de CV dan minder warmwater leveren en dus ook minder gas verbruiken.

          Beantwoorden
          • Dat klopt inderdaad. De watertemperatuur van de CV ketel blijft hetzelfde. Je verbruikt wel minder warm water als je kouder doucht en dat zal besparen op je gasverbruik. Het is lastig in te schatten hoeveel gas dit uiteindelijk bespaart. Heb jij daar ervaring mee?

          • Ik heb daar geen ervaring mee maar denk dat je het op dezelfde wijze kan meten als je eerdere test. Ik heb zelf geen inzicht in wat mijn cv verbruikt. Maar zomers lauw douchen is een stuk makkelijker dan hartje winter ????

      • is legionella nou echt een probleem wanneer je dagelijks je waterleidingen laat lopen? Als goed is ontstaat legionella alleen in lang stilstaand water. vandaar het advies om na een lange vakantie door te spoelen.

        Beantwoorden
  2. De afgelopen maanden heb ik eens goed gelet op het verbruik nu de CV ketel niks anders doet dan warm water leveren voor bad en douche. We komen op 13 m3 tot 15 m3 in de zomermaanden met een gezin van 4.

    Ik vraag mij wel af in hoeverre dit douche verbruik nog stijgt naarmate het buiten kouder wordt. Zijn dit dramatische verschillen of hebben we met leidingwater maar kleine temperatuurverschillen omdat het door de grond heen loopt?

    Om het gasverbruik terug te dringen lijkt het mij interessant om een warmtepompboiler aan te schaffen. Maar met 13 tot 15 m3 per maand besparing, flinke aanschafkosten, installatiekosten en een verhoogd stroomverbruik in plaats van gas is het een twijfelgeval.

    Beantwoorden
    • Goeie vraag! Als ik ons gasverbruik vergelijk tussen de zomermaanden en wintermaanden zit daar wel een verschil tussen (juni/juli/augustus vs januari/februari). Bij ons is dat verschil in gasverbruik voor warm water dan ongeveer 20%. Dit lagere verbruik geldt dan vooral voor de maanden juni/juli/augustus. Voor de overige maanden is dat verschil veel kleiner (5 a 10%). Dit verschil zal enkel komen door de watertemperatuur omdat we niet langer of korter douchen.

      Beantwoorden
      • Als ik het goed lees kan ik over de meeste maanden 10% neer verbruik verwachten en soms zelfs 20% meer verbruik. Als ik dan uit gaat van 10% kom ik tussen de 180 m3 en 200 m3 gas uit. Om dit elektrisch op te wekken is grofweg 1800 kWh aan energie nodig die met een COP van 3 van een warmtepompboiler jaarlijks 600 kWh aan stroom verbruikt. Dat maakt het in combinatie met extra zonnepanelen best interessant, zeker met het afschaffen van de salderingsregeling en gastarieven die richting de 3 euro per m3 gaan.
        Dit is nog los van het veranderende douchegedrag van opgroeiende kinderen. Vanuit het milieu geredeneerd is het 100% duurzaam douchen misschien ook al de investering waard. Het verbruik voor warm stoken van de woning is sinds het isoleren al flink gedaald en dan is 200 m3 opeens een flink deel van het jaarverbruik.

        Beantwoorden
    • Ik heb het getest voor 5min douchen: De thermostaatkraan heb ik in het midden gezet, wat betekent dat het water lauw is (ongeveer 32 graden). Verbruik voor 5min was 0,14 kuub.

      Beantwoorden

Plaats een reactie