Hoeveel gas kost douchen?

Geschreven op
Deel dit bericht:

Vanwege de enorm gestegen gasprijzen zijn veel mensen op zoek naar bespaartips voor gas. Er zijn meerdere energie bespaartips, maar een van de belangrijkste vragen is toch hoeveel gas je kunt besparen door korter te douchen.

Regelmatig komen op tv reclames voorbij over korter douchen (5min). Korter douchen bespaart niet alleen water, maar uiteraard ook gas. Echter, hoeveel kuub gas kun je daarmee eigenlijk per dag en vervolgens per jaar besparen?

Hieronder hebben we een simpel overzicht opgesteld over hoeveel gas er wordt verbruikt bij een gemiddelde douchebeurt en hoeveel je kunt besparen.

Gasverbruik douchen

Douchen kost gas en de hoeveelheid gas die verbruikt wordt bij het douchen is afhankelijk van het type cv-ketel. Zo zijn nieuwere cv-ketels (max 10 jaar oud) zuiniger met gas dan oudere cv-ketels. In dit voorbeeld gaan we uit van een nieuwe cv-ketel en pak ik er meteen wat eigen verbruiksgegevens bij.

We hebben in ons huishouden de proef op de som genomen. Onze cv-ketel is 5 jaar oud en daarmee nog vrij modern en zuinig in gasverbruik. Voor je eigen situatie moet je dus wel rekening houden met de specifieke eigenschappen van jouw cv-ketel. Over het algemeen zal onderstaand gasverbruik voor douchen vrij goed overeen komen met de gemiddeld cv-ketel van andere huishoudens.

Wat hebben we gedaan: Ongeveer 8 minuten douchen zoals we voorheen vaak deden hebben we voor een dag aangepast naar een stuk korter douchen (4 minuten) om te kunnen beoordelen welk effect dat had op het gasverbruik. In deze 4 minuten zit dan ook de opwarmtijd in van het water. Het is dus vrij kort douchen, maar ruim voldoende om je goed te wassen. Kortom, hoeveel gas kost douchen nu werkelijk?

Het verschil in gasgebruik is best wel groot te noemen. Uiteraard is dit een grove schatting, omdat de app van de cv-ketel niet 100% nauwkeurig het gasverbruik aangeeft. Het geeft echter wel een beeld in hoeveel gas je gebruikt om te douchen.

Voor 8 minuten douchen kost dat ons rond de 0.3m3 gas.

Voor 4 minuten douchen kost dat ons rond de 0.15m3 gas.

De conclusie is simpel. Korter douchen bespaart in ons geval 0.15m3 per persoon.

Op jaarbasis is dat (bij 6x per week douchen) een besparing van 46,8m3 gas per persoon. Bij een gezin van 4 personen betekent dat dus al snel een besparing van 187,2m3 gas. Met de huidige gasprijs van rond de 2 Euro (stand mei 2022), levert dat een besparing op van bijna 375 Euro.

Reken je dit om naar 10 minuten douchen per dag (wat ook niet geheel ongebruikelijk is), dan kost dat ongeveer 0.4m3 gas.

De besparing in waterverbruik hebben hier dan nog niet in meegenomen, maar zal verhoudingsgewijs een stuk lager liggen dan de besparing op gas.

Hoe kun je zelf zien hoeveel gas douchen kost?

Als je een moderne thermostaat gebruikt, kun je heel makkelijk in de app van de thermostaat controleren hoeveel gas je hebt verbruikt. Bij de Remeha slimme thermostaat (eTwist) kun je bijvoorbeeld zien hoeveel gas je verbruikt voor douchen en het verwarmen van je huis. Dit is mogelijk bij vrijwel alle slimme thermostaten.

Hierdoor kun je heel makkelijk controleren hoeveel je gasverbruik is gedaald door aanpassingen die je hebt toegepast in je huishouden, bijvoorbeeld korter douchen of de thermostaat een graadje lager. Een slimme thermostaat loont dus!

Hoe kun je gas besparen tijdens het douchen?

Vaak wordt nog wel eens geadviseerd om de watertemperatuur aan te passen van 65 graden naar bijvoorbeeld 55 graden. Standaard staat iedere cv-ketel ingesteld op 65 graden voor warm water. Dit heeft echter een reden!

De legionellabacterie krijgt de kans om te ontwikkelen bij een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Raak je besmet met de legionellabacterie dan kun je daar ernstig ziek van worden. Dit wil je dus voorkomen in jouw kraanwater.

Om dit te voorkomen is het aan te raden de standaard temperatuur van het kraanwater op 65 graden te laten staan. Verlagen naar 60 graden zou kunnen, maar zal niet heel veel gas besparen.

Wat je wel nog kunt doen om extra gas te besparen tijdens het douchen:

  • Gebruik een douche-wtw. Deze warmt het aangevoerde koude water met het warme afgevoerde water. Dit bespaart gas. Een douche-wtw kost rond de 750 Euro en bespaart ongeveer 100m3 gas. Met de huidige gasprijzen zou je een douche-wtw binnen 4 jaar terug kunnen verdienen. Het vergt wel een installatie in je badkamer, dus is enkel een logische stap als je jouw badkamer wil vernieuwen.
  • Een zonneboiler kan gebruikt worden om gas te besparen. Daarmee wordt warm water uit de zonneboiler gebruikt en hoeft er minder verwarmd te worden door je cv-ketel.

Plaats een reactie