Hoeveel gas verbruik je met koken?

Geschreven op
Deel dit bericht:

Eerder schreven we al een artikel over hoeveel gas je verbruikt met douchen. In dit artikel vind je hoeveel gas je verbruikt met koken en of het loont om over te stappen op elektrisch koken.

Koken is, zelfs met de huidige hoge gasprijzen in 2022, nog steeds het goedkoopste op gas. Mochten de gasprijzen echter nog verder stijgen, dan is koken op een inductie kookplaat goedkoper. Een keramische kookplaat verbruikt meer elektriciteit en is daarom nog steeds duurder dan koken op gas. Dit heeft er vooral mee te maken dat je niet veel gas verbruikt als je kookt op gas. Maar hoeveel gas verbruik je nu eigenlijk met koken?

Dit heeft uiteraard te maken met hoe vaak je kookt (niet iedereen kookt elke dag thuis), maar ook of je een wokbrander hebt of niet. Een wokbrander heeft meestal een dubbele gaspit waardoor je voor die pit meer gas verbruikt. Een andere factor die meespeelt is of je de gaspit volledig open zet om bijvoorbeeld water te koken of half open zet. Dit laatste bespaart namelijk gas.

Over het algemeen kun je aannemen dat je per jaar tussen de 30 a 40 m3 (kuub) gas verbruikt om te koken. Met de huidige gasprijzen (September 2022 – € 3,97) komt dat neer op ongeveer € 119,10 – € 158,80. Met elektrisch koken op een inductie kookplaat ligt dat momenteel rond hetzelfde bedrag. Koken op een keramische kookplaat is momenteel nog steeds duurder dan koken op gas.

Kortom, loont het om over te stappen op elektrisch koken? Dat ligt vooral aan het doel dat je ermee wilt bereiken. De aanschaf van een inductie kookplaat en mogelijke aanleg van een extra stroomaansluiting daarvoor in je keuken is vrij prijzig en zul je niet snel terug verdienen. Wil je echter niet meer afhankelijk zijn van gas en mogelijk op termijn je gasaansluiting afsluiten, dan loont het om over te stappen op elektrisch koken.

Besparen met koken op gas

Hieronder vind je een aantal simpele tips om te besparen op je gasverbruik tijdens het koken.

  • Zet de gaspit niet volledig open. Het koken duurt iets langer, maar je zult in totaal wel minder gas verbruiken.
  • Zorg ervoor dat je een grote pan op een grote pit zet en een kleine pan op een kleine pit.
  • Gebruik een snelkookpan.
  • Kook water in de waterkoker en giet het dan in de pan op het gasfornuis. Het gaat veel sneller en het bespaart gas.

Plaats een reactie