Bij de koop van een huis moet je met vele dingen rekening houden. Hieronder hebben we een lijst opgesteld met de belangrijkste tips bij het kopen van een huis (inclusief afsluiten hypotheek).
Stel vooraf je maximale hypotheek vast
Je kunt hier eenvoudig berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Als je een huis koopt op 2 salarissen, is het aan te raden niet tot het maximale te gaan. Hiermee hou je altijd nog wat ruimte als er onverhoopt iets gebeurt (bijvoorbeeld verlies van 1 inkomen).
Praat met minimaal 2 hypotheekadviseurs
Maak achteraf een definitieve keuze. Het eerste gesprek is meestal gratis.
Maak een eerste selectie van huizen die aan je eisen voldoen
Doe dit bijvoorbeeld op Funda. Maak zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Beoordelen in het echt is absoluut beter dan je blind staren op foto’s.
Kijk verder dan alleen de hypotheekrente
Los van de hypotheekrente zijn er meer elementen die ervoor kunnen kiezen dat een hypotheek voordelen heeft boven de hypotheek van een andere verstrekker. Zo zijn er veel hypotheekverstrekkers die rentekorting geven op de restschuld. Dit is het geval als je in een lager risicoprofiel valt doordat je restschuld lager is dan de waarde van je huis. Hiermee kun je dus veel geld besparen door tussentijds bijvoorbeeld extra af te lossen. Daarnaast kun je vaak tot een bepaald percentage boetevrij extra aflossen per jaar. Controleer of dit voldoet aan je eisen. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je de hypotheek boetevrij geheel kunt aflossen bij verkoop van de woning. Bij sommige hypotheek types kan dit namelijk niet 100% boetevrij. Hou hier dus bij het kiezen van je hypotheek rekening mee.
Zet eigen vermogen in
Heb je eigen geld tot je beschikking? Bijvoorbeeld gespaard of een schenking? Gebruik deze dan bij de koop van een huis. Hiermee hou je de rente lager omdat je vaak in een lager risicoprofiel valt. Op dit moment is eigen geld sowieso een vereiste aangezien je nog maar tot 100% van de marktwaarde of taxatiewaarde kunt lenen. De kosten koper moet je daarmee altijd zelf betalen.
Energiebesparende voorzieningen
Momenteel kun je nog maar tot 100% van de woningwaarde financieren (stand 2021). Dit betekent dat de kosten die je als koper betaalt voor de aankoop van een huis nu zelf moet bekostigen en dus niet meer mee kunnen worden gefinancierd in de hypotheek. Een uitzondering hierop zijn investeringen in energiebesparende voorzieningen. In dit geval zijn er hypotheekverstrekkers die tot 106% van de woningwaarde financieren, bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Let op dat dit extra geleende geld wel geïnvesteerd moet worden in energiebesparende voorzieningen zoals zonnepanelen of dubbel glas.
Ontbindende voorwaarden
Het is verstandig ontbindende voorwaarden voor financiering op te nemen in het koopcontract. Hiermee zorg je ervoor dat in geval er geen hypotheek kan worden verstrekt, je niet aan de koop vastzit.
Kies de juiste rentevast periode
Het is niet altijd handig om te kiezen voor een rentevast periode van 30 jaar als de rente laag is. Als je voorziet dat je tussentijds extra gaat aflossen, kan het verstandig zijn een lagere rentevast periode te kiezen (bijvoorbeeld 20 jaar) om zo een nog lagere rente te krijgen. Bovendien betaal je enkel rente over de openstaande schuld. Dat betekent dat je bij een lineaire of annuïtaire hypotheek na 20 jaar al een groot deel hebt afgelost waardoor de rentelast stukken lager zal zijn en een potentieel hoger rentepercentage niet leidt tot fors hogere lasten.