Zonnepanelen

Groene energie

Tegenwoordig vindt u heel veel informatie betreffende groene energie. Energieleveranciers die u proberen te overtuigen om naar hen over te stappen omdat ze groene energie leveren en ook nog goedkoper zijn dan uw huidige aanbieder. Vaak kunt u tientallen, zo niet, honderden euro’s besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Maar wat is nu eigenlijk echt groene energie?

Laten we beginnen met groene stroom. Dit is stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen. Een energiebron is duurzaam zodra deze onuitputtelijk is, bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie. Echter, zodra de stroom in het energienetwerk terecht komt, is deze niet meer te onderscheiden van stroom opgewekt uit niet-duurzame energiebronnen (bijvoorbeeld kolencentrale). Hoe groter echter de vraag naar groene stroom zal zijn, hoe groter het percentage groene stroom in het energienetwerk.

De doelstelling van de Europese unie is momenteel om 20% van het totale stroomverbruik op te wekken uit een duurzame bron per 2020. De Nederlandse overheid heeft daarom ook in 2010 besloten om al haar energiebehoeften uit duurzame bron te halen. Op die manier stimuleert de overheid groene stroom.

In 2018 heeft de Europese Unie besloten dat 32% van het energieverbruik afkomstig moet zijn van duurzame bron.

Daarnaast is het ook belangrijk dat meer consumenten over gaan stappen op groene stroom. Doordat er meer vraag zal zijn naar groene stroom en het aanbod dus ook groter moet worden, zal de prijs van groene stroom ook dalen. Deze ontwikkeling was een aantal jaar geleden al duidelijk zichtbaar doordat prijzen van groene stroom beduidend lager werden en vaak al even duur was als stroom uit een niet-duurzame bron. Momenteel heeft meer dan twee derde van de Nederlandse bevolking een contract voor groene energie.

Naast het leveren van groene stroom door een energieleverancier kunt u ook zelf duurzame energie opwekken. Uiteraard zult u geen windmolen in de tuin gaan installeren, echter is het wel vrij eenvoudig om zonnepanelen aan te schaffen. Deze zijn op vrijwel ieder dak te installeren zolang deze maar grotendeels op het Zuiden is gericht. Op deze manier zorgt u voor de meest rendabele manier van het opwekken van stroom.

Mocht dit niet mogelijk zijn op je dag, dan is een Oost – West opstelling ook mogelijk om een optimale opbrengst te genereren. Voordeel van zonnepanelen is ook dat als meer stroom opwekt dan u verbruikt deze automatisch terug wordt gegeven aan het energienetwerk en u hier dus ook voor betaald wordt. Bij de installatie van zonnepanelen wordt automatisch een slimme meter geinstalleerd in je meterkast. Hiermee wordt alles netjes separaat bijgehouden en hoef je ook zelf niks mee bij te houden of door te geven naar je energieleverancier.

Op dit moment wordt energieverbruik en opbrengst uit zonnepanel nog gesaldeerd. Dit betekent concreet dat als je 1.000 kWh verbruikt en 1.200 kWh opbrengst hebt van je zonnepanelen je enkel 200 kWh moet betalen.

Kosten installatie zonnepanelen

De eenmalige investering voor het installeren van zonnepanelen is fors. Bij een zonnepaneelsysteem (waarin alle benodigde materialen beschikbaar zijn inclusief installatie) die ongeveer 3000 WattPiek(WP) levert moet je uitgaan van ongeveer 4.000 euro inclusief montage. Dit zijn ongeveer 12 zonnepanelen. Hierin is de BTW teruggave van 21% op materiaal en montage nog niet verwerkt, dus die kun je nog terugkrijgen van de Belastingdienst.

Ook bestaat er de mogelijkheid om tegen zeer voordelige tarieven een lening bij de gemeente af te sluiten. Dit is de zogenaamde duurzaamheidslening die je kunt gebruiken om je huis te verduurzamen. De tarieven zijn gunstig en daarmee kun je op een laagdrempelige manier geld besparen op je energiekosten.

De terugverdientijd van zonnepanelen is variabel, maar hou rekening met ongeveer 8 jaar. Niet alle gemeentes doen hier echter aan mee, dus check op de website van je gemeente wat de opties zijn.

Wat is de opbrengst zonnepanelen per maand?

Als je veel geld hebt geïnvesteerd in je zonnepanelensysteem wil je natuurlijk weten wat de opbrengst is iedere maand.