Besparen

Op deze pagina hebben we een overzicht geplaatst van de beste en meest nuttige bespaartips. Deze pagina wordt continue bijgehouden om je op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen die relevant zijn om te besparen op je uitgaven. Besparen op je maandelijkse kosten helpt ook om extra af te lossen op je hypotheek en daarmee toe te werken naar een hypotheekvrij leven.

Allereerst is het echter van belang dat je inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven iedere maand. Dit inzicht is belangrijk om erachter te komen waar je teveel uitgeeft iedere maand of om te kunnen vergelijken welke vaste lasten goedkoper kunnen.

Besparen op je energiekosten

Veel mensen blijven bij dezelfde energieleverancier of sluiten een meerjarig contract af. Het loont vaak de moeite om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Er zijn meerdere websites waar je heel eenvoudig kunt vergelijken welke energieleverancier het goedkoopste is. Zij maken het overstappen ook simpel waardoor het vaak niet meer dan 10 minuten duurt om te besparen op je energiekosten. We hebben een overzicht gemaakt van websites waar je eenvoudig kunt vergelijken en ook gelijk kunt overstappen.

Waar moet je op letten als je gaat overstappen om te besparen op je energiekosten?

Let op! Vanwege de sterk stijgende energieprijzen in 2021/2022 is het momenteel niet aan te raden om een langdurig contract af te sluiten. Moet je toch overstappen vanwege sterk stijgende variabele kosten? Gebruik dan de vergelijkers.

Zorg ervoor dat je enkel overstapt als je contract binnen uiterlijk 3 maanden afloopt om boetes te voorkomen. Weet je niet wanneer je contract eindigt? Log dan in op het online platform van je huidige energieleverancier of bel de klantenservice om snel te weten te komen wanneer je over kunt stappen. Je kunt overstappen als je contract binnen 3 maanden afloopt.

Let erop dat je geen meerjarig contract afsluit. Vaak loont dit niet omdat je meestal een welkomstbonus ontvangt als je overstapt van energieleverancier. Deze welkomstbonus wordt echter wel pas uitbetaald aan het einde van het contract. Loopt je contract 1 jaar, dan krijg je de welkomstbonus uitbetaald bij de jaarafrekening.
Meestal heb je geen direct contact met je energieleverancier aangezien je altijd gegarandeerd stroom en gas krijgt, ook als je energieleverancier een probleem heeft. De klantenservice en service in het algemeen spelen daarom geen heel grote rol. Mochten er problemen zijn met betalingen of het overstappen dan helpt het echter wel als de klantenservice voldoende tot goed is. Op de eerdergenoemde websites staan ook scores gegeven door klanten voor de klantenservice van de betreffende energieleverancier. Neem dit dus mee in je afweging.

Zorgverzekering

Jaarlijks heb je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar om zo te besparen op je maandelijkse uitgaven. Dit kan geregeld worden aan het einde van het jaar. Dan zijn de nieuwe zorgpremies bekend en kun je overstappen voor je basisverzekering en ook aanvullende verzekering. De basisverzekering en aanvullende verzekering hoeven niet per se bij dezelfde zorgverzekeraar ondergebracht te zijn. Vaak loont het om goed te kijken wat je echt nodig hebt en dit ieder jaar voor jezelf af te wegen. Je kunt niet in de toekomst kijken, dus weeg dit zorgvuldig af. Heb je geen bril of lenzen en verwacht je dit ook niet in het komende jaar nodig te hebben, dan heeft het bijvoorbeeld weinig nut om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die voorziet in bril- & lensvergoedingen. Een laatste mogelijkheid om te besparen op je zorgverzekering is om ervoor te kiezen om de premie voor het hele jaar in een keer te betalen. Dit scheelt vaak een paar procent. Als je het kunt betalen zorgt dit heel makkelijk voor een snelle besparing.

Abonnementen

Maak een overzicht van alle abonnementen die actief zijn. Als je dit niet precies weet kun je ook een afschrift van je bankrekening gebruiken en kijken welke incasso’s betrekking hebben op abonnementen. Zet ze op een lijst en bepaal of je alle abonnementen echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld nog een abonnement op een streaming platform (bijv. Netflix of Spotify) voor die ene film die je graag wilde zien, maar heb je het daarna nooit meer gebruikt dan kun je ongemerkt veel geld kwijt zijn. Alles wat je niet nodig hebt kunt je opzeggen. Als je het echt mist, kom je daar vanzelf weer achter.