Besparen op je boodschappen: 23 tips

Geschreven op
Deel dit bericht:

Naast het gebruik van een standaard boodschappenlijstje om te besparen op je boodschappen hebben we hieronder een aantal tips om simpel geld te besparen op je boodschappen. Kortom, hoe kun je besparen op je boodschappen?

  1. Zoals eerder al aangegeven. Werk met een boodschappen budget. Om dit nog concreter te maken, kun je het weekbudget ook pinnen. Fysiek geld helpt om je aan jouw budget te houden.
  2. Artikelen op ooghoogte in de schappen zijn altijd duurder. De goedkopere producten vind je in het onderste schap. Dit zijn vaak de huismerken. Kies bijvoorbeeld een keer voor het huismerk in plaats van het A-merk. Merk je geen verschil in smaak? blijf dan bij het huismerk. Je bespaart hier op langere termijn aardig wat geld mee.
  3. Installeer de app van de supermarkt om mogelijke (persoonlijke) kortingen niet te missen. Zo heeft de AH app bijvoorbeeld persoonlijke kortingen. De app van de Lidl biedt wekelijkse kortingsacties aan die je eerst moet activeren. Zonde om deze extra kortingen te missen.
  4. Als je echt wil besparen op je boodschappen moet je wekelijks boodschappen doen en niet iedere dag. Doordat supermarkten veel aanbiedingen hebben, koop je producten die je niet meteen nodig hebt. Ook al zijn deze goedkoop, als je iedere dag naar de supermarkt gaat leidt dit al snel tot veel extra kosten per maand.
  5. Werk daarom met een standaard boodschappenlijstje dat je gebruikt om niet meer te kopen dan nodig.
  6. Sla voorraad in van producten die lang houdbaar zijn en/of in de aanbieding zijn.
  7. Drink je veel water, vul dan lege flessen met kraanwater en zet die in de koelkast. Water kan prima uit de kraan en is net zo lekker als water van de bekende merken. Je bespaart hiermee enorm veel. Bovendien heb je minder plastic flessen in huis die je moet verzamelen en retourneren vanwege het statiegeld.
  8. Wil je water met prik? Wij zijn gebruik gaan maken van Sodastream. Daarmee kun je prima prik maken. Licht bruisend tot sterk bruisend. Tip hierbij is wel om de glazen flessen te kopen omdat je die makkelijk schoon kunt maken en je ze minder vaak hoeft te vervangen. Ze kunnen ook in de vaatwasser.
  9. Versproducten, zoals groenten, fruit en kaas koop je het beste op de markt. Daar is het vaak goedkoper dan in de supermarkt. De Lidl is overigens ook erg goedkoop met zowel groente als fruit en dit is bovendien van goede kwaliteit.
  10. Pakken melk zijn vaak in de aanbieding. Houdbare melk is goedkoper, kan buiten de koeling bewaard worden en is uiteraard langer houdbaar.
  11. De lokale bakker heeft lekker vers brood dat je in kunt vriezen en daardoor een tijdje mee kan. Vaak heeft de lokale bakker eenmaal per week ‘brooddag’ waardoor je brood op die dag goedkoper kunt krijgen.
  12. Koop je aardappelen dan zijn aardappelen die je nog moet schillen uiteraard goedkoper dan al geschilde aardappelen. Dit geldt ook voor groenten; de voorgesneden groenten in plastic zakken zijn veel duurder.
  13. Rijst en pasta zijn lang houdbaar waardoor je voorraad in kunt slaan op het moment dat ze in de aanbieding zijn.
  14. Eet je naast vers fruit ook diepvriesfruit? De grote zakken diepvriesfruit van de Lidl zijn goedkoop en net zo lekker als het diepvriesfruit van de A-merken. Je kunt het makkelijk ontdooien in de magnetron als je niet houdt van koud fruit.
  15. Diepvriesgroenten kun je prima afwisselen met verse groente. Wist je dat vitaminen en mineralen niet verloren gaan in diepvriesgroenten? Diepvriesgroenten zijn dus net zo gezond als verse groenten, maar vaak wel goedkoper. Daarnaast kun je diepvriesgroenten veel makkelijker doseren waardoor je onnodig verspillen en weggooien voorkomt.
  16. Vlees kan prima ingevroren worden. Koop stickers om de datum van invriezen op te schrijven. Zo weet je of je vlees nog goed is als je het wilt gaan eten en voorkom je onnodige verspilling. Ingevroren vlees kan ongeveer 3 maanden bewaard worden. Dit staat ook aangegeven op de verpakking van het vlees.
  17. Koop seizoenfruit en seizoengroenten. Deze zijn dan namelijk goedkoper. Aardbeien in de winter zijn veel duurder dan aardbeien in de zomer.
  18. Doe bij de AH, Lidl of andere supermarkten aan het einde van de dag je boodschappen. Je kunt dan vaak producten kopen met 35% korting. Dit zijn nog kort houdbare producten, maar als je het dezelfde dag of de dag erna nog eet, is dat geen probleem en bespaart het veel. Let wel op dat je hierdoor niet toch weer verleid wordt tot impulsaankopen.
  19. Regelmatig gaat er iets fout met het verwerken van kortingen in de supermarkt. Het kan een administratieve fout zijn of de caissière maakt een fout. Vraag dus altijd de bon en controleer of alle verwachte kortingen ook verwerkt zijn.
  20. Kijk voordat je boodschappen gaat doen in de koelkast om je boodschappenlijstje te maken. Zo voorkom je dat je gaat twijfelen in de supermarkt of je iets nog wel of niet op voorraad hebt.
  21. Kant-en-klaar maaltijden zijn duurder en niet altijd gezond. Er zit vaak teveel zout in. Als je vanwege tijdgebrek toch een kant-en-klaar maaltijd wil kopen, kies dan stoommaaltijden. Deze zijn veel gezonder.
  22. Koop je boodschappen bij steeds dezelfde supermarkt? Het loont dan om te starten met koopzegels. Dit levert steeds een klein extraatje op zonder dat het echt merkt.
  23. Vergelijk de kiloprijzen van fruit en groenten met andere supermarkten online. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Dit kun je ter plekke heel eenvoudig doen via je telefoon. Google de groente of fruit en vergelijk snel de kiloprijs.