Controleer je verzekeringen

Geschreven op
Deel dit bericht:

Het loont de moeite om ieder jaar te controleren of je niet teveel betaald voor je verzekeringen. Heb je de verzekeringen al een hele tijd geleden afgesloten dan kan het zomaar zijn dat de premies inmiddels zo ontwikkeld zijn dat overstappen geld kan besparen. Om te beginnen eerst een overzicht van de meest voorkomende verzekeringen inclusief korte toelichting waar ze voor bedoeld zijn. Dubbel verzekerd zijn is namelijk een ander aspect waar je zeker naar moet kijken.

Meest voorkomende verzekeringen
Aansprakelijkheidsverzekering
Inboedelverzekering
Opstalverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Autoverzekering
Reisverzekering

Kijk ook niet alleen naar de premie van een verzekering maar let ook op de kleine lettertjes. Hieronder een aantal voorbeelden die mogelijk van invloed kunnen zijn op claims bij schade.

  • Eigen risico bij schade. Dit kan vaak al oplopen tot honderden euro’s bij schade. Is de premie 1 euro goedkoper maar betaal je wel eigen risico dan loont overstappen niet.
  • Het vallen en stoten van mobiele telefoons is niet verzekerd.
  • Let op het schadebedrag dat uitbetaald wordt. Bij verplichte reparatie is dit lager dan als nieuwwaarde wordt uitgekeerd. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, is het belangrijk om hierop te letten.

Uw autoverzekering kan goedkoper!

Pakketverzekering of losse verzekeringen?

Verzekeringen kun je afsluiten in een pakket wat betekent dat meerdere verzekeringen worden ondergebracht bij dezelfde verzekeraar, bijvoorbeeld bovenstaande verzekeringen. De verzekeraar geeft dan meestal pakketkorting waardoor er vaak 10 tot 20% korting op de verzekeringen gegeven worden.

Vergelijk losse verzekeringen
Hoewel het lijkt alsof dit de beste optie is, hoeft dat zeker niet altijd het geval te zijn. Op websites als independer.nl kun je losse verzekeringen vergelijken. Door per verzekering de stappen te doorlopen kun je uiteindelijk een overzicht maken van de totale kosten als je meerdere verzekeringen apart afsluit (dus mogelijk ook bij verschillende verzekeraars). Als voorbeeld: wij hebben nu een pakketverzekering via een assurantiekantoor. Echter, door alle verzekeringen apart onder te brengen zouden we per maand ruim 30 euro besparen. Kortom, het is zeker de moeite waard om dit te controleren.

Assurantiekantoor
Zoals hierboven aangegeven kun je ook verzekeringen afsluiten bij een lokaal assurantiekantoor. Het voordeel is dat je assurantiekantoor helpt bij het bepalen van je specifieke wensen en daar vervolgens een verzekeringspakket bij zoekt die de beste prijs voor jou oplevert. Een assurantiekantoor kan meerdere verzekeraars waarmee zij werken meenemen om de beste voorwaarden en premies te selecteren die passen bij jouw wensen. Ook hebben zij veel kennis van de polisvoorwaarden en kleine lettertjes. Vraag desalniettemin door als dingen niet duidelijk voor je zijn. Daarnaast helpt een assurantiekantoor ook bij het indienen van claims bij schade. Aangezien het een lokaal iemand is, geeft dit vaak een positiever gevoel. Het assurantiekantoor helpt ook bij het bemiddelen indien dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de verzekeraar de claim niet of maar deels vergoed. Aan de andere kant kun je bij de meeste online verzekeraars gewoon online je claims indienen. Let op dat bij de verzekeraars waarmee assurantiekantoren werken je als klant meestal niet direct (bijvoorbeeld online) een verzekering kunt afsluiten. NH1817 is zo’n verzekeraar waarbij je enkel kunt verzekeren via een assurantiekantoor.

Als je een pakketverzekering afsluit via een assurantiekantoor dan is het ook zeker de moeite waard om de premie te vergelijken met andere assurantiekantoren. Het is dus niet zo als je een pakketverzekering afsluit bij NH1817 via assurantiekantoor X, je hetzelfde bedrag betaald bij assurantiekantoor Y. Vergelijken loont, ook hier. Uit eigen ervaring hebben we gezien dat er tientallen euro’s verschil per maand kan zitten tussen assurantiekantoren voor exact dezelfde verzekeraar en voorwaarden.