Overlijdensrisicoverzekering in combinatie met hypotheek

Geschreven op
Deel dit bericht:

Als je een hypotheek afsluit wordt daar vaak ook een overlijdensrisicoverzekering bij verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. Het is geen wettelijke verplichting maar vaak wel nodig omdat de hypotheekverstrekker zich daarmee kan indekken in het geval jouw iets overkomt. Maar wat precies is nu die overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert in het geval van overlijden geld uit aan een begunstigde of nabestaanden. Deze begunstigde kan je partner maar kunnen ook je kinderen zijn. In dit specifieke geval kunnen de nabestaanden zelf kiezen wat er met het geld gebeurt.

De manier van uitkeren van de overlijdensrisicoverzekering kan op verschillende manieren worden afgesloten. Er kan worden gekozen voor een vast bedrag als uitkering maar ook om de uitkering annuïtair te laten afbouwen, vergelijkbaar met de hypotheek.

Dit laatste betekent eigenlijk dat de uitkering jaarlijks wordt verlaagd met de aflossing die al is gedaan aan de hypotheek. Dit zorgt meestal voor een lagere premie omdat de uitkering niet vaststaat en het risico voor de verzekeraar daarmee lager is.

Verpanding van overlijdensrisicoverzekering

De hypotheekverstrekker heeft daarmee eigenlijk niet voldoende zekerheid dat de restschuld van de hypotheek hiermee wordt afgelost. De uitkering gaat namelijk naar de nabestaanden. Nu kunnen de nabestaanden natuurlijk kiezen om een deel van de hypotheek af te betalen, maar ook om het ergens anders aan te besteden.

Zolang de hypotheeklasten iedere maand betaald kunnen worden, zal dit geen problemen veroorzaken. Echter, om dit risico voor de hypotheekverstrekker te verkleinen, wordt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering vaak verpand aan de hypotheek. Concreet betekent dit dat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering direct wordt afgelost bij de hypotheekverstrekker en daarmee de restschuld verlaagd wordt.